غلامرضا نوری قزلجه در گفت‌وگو با «تابناک» تشریح کرد

اصلی‌ترین مانع تولید محصولات سالم کشاورزی

تولید محصولات غذایی سالم، یکی از مهمترین اهداف بخش کشاورزی و بخش سلامت جامعه است و بحث اقتصادی اصلی‌ترین مانع پیشرفت تولید محصولات سالم است؛ اما از سوی دیگر، نیاز به این محصولات احساس می‌شود.
کد خبر: ۲۹۳۶۵۶
|
۰۵ دی ۱۳۹۱ - ۱۶:۵۱ 25 December 2012
|
17003 بازدید
|
در همه دیدگاه‌های علمی و کار‌شناسی، این‌ گونه مطرح است که مواد خوراکی طبیعی و میوه‌ها و محصولات «سبز»، بهترین موارد برای حفظ سلامت جامعه در حوزه تغذیه است و کنوانسیون‌های بین‌المللی در زمینه بهداشت و تغذیه، توصیه اکید به استفاده از این گونه خوراکی‌ها برای کاهش بیماری‌های سرطانی در جوامع دارند.

به گزارش «تابناک»، اما این امر هنگامی منطقی و میسر است که خود این مواد آلوده به انواع عوامل سرطان‌زا نباشند، که متأسفانه آن گونه که از شواهد پیداست، در کشور ما اکنون مواد و محصولات کشاورزی و میوه‌جات، یکی از عوامل اصلی در شیوع بیماری‌های سرطانی هستند.

بنا بر این گزارش، چندی پیش، دهقانی، عضو هیأت رئیسه مجلس، صادق خلیلیان وزیر جهاد کشاورزی را در مجلس مورد خطاب قرار داد و از او در این زمینه پرسید.

محور سخنان دهقانی این بود: «محصولات کشاورزی ما سرطان‌زا شده‌اند».

بنا بر آمار وی، وضعیت محصولات کشاورزی ما به دلیل استفاده از سموم شیمیایی زیاد، خطرناک است و سالانه هفتاد هزار بیمار به آمار بیماران سرطانی‌ کشور افزوده می‌شود که یک‌سوم آنها بر اثر محصولات کشاورزی مسموم است.

در این باره، تابناک گفت‌وگویی را با آقای غلامرضا نوری، عضو کمیسیون کشاورزی انجام داده که در زیر می‌خوانید.

نماینده مردم بستان‌آباد افزود: تولید محصولات غذایی سالم، یکی از مهمترین اهداف بخش کشاورزی و بخش سلامت جامعه بوده و بحث اقتصادی، اصلی‌ترین مانع توسعه تولید محصولات سالم است؛ اما از سوی دیگر، نیاز به این محصولات احساس می‌شود. منشأ بسیاری از بیماری‌های خطرناک، مواد غذایی ناسالم است؛ بنابراین، باید هم فرهنگ استفاده از محصولات سالم را آموزش دهیم و هم با ایجاد بازار رقابتی، بازار را تنظیم کنیم. همچنین باید این فرهنگ را اشاعه دهیم که هرچند بهای محصولات ارگانیک از محصولات عادی بیشتر باشد، بهتر و به صرفه‌تر است. اگر هزینه‌های بهداشت و درمانی را در نظر بگیریم، هر چقدر برای محصولات سالم هزینه شود، باز هم هزینه‌ها کمتر خواهد بود.

وی گفت: ما تکنولوژی و دانش فنی لازم در این زمینه را داریم و کار‌شناسان زبده و فعالی نیز در کشور هستند که در قالب شرکت‌های فنی و مشاوره‌ای فعالیت می‌کنند. همچنین کشاورزان علاقه‌مندی داریم که خواهان تولید این گونه محصولات هستند. اما با افزایش بهای کود و سم، رغبت برای مصرف کمتر به صورت قهری ایجاد شده است. همه این‌ها ناشی از وجود پتانسیل‌های بالقوه برای تولید محصولات سالم است. وجود بیماری‌های خطرناک و هزینه‌های سرسام آور درمانی در جامعه، نشانگر این است که جامعه نیاز مبرمی به محصولات سالم دارد و باید به سمت تولید این گونه محصولات رفت.

این نماینده افزود: همه این‌ها انگیزه است و تنها مشکل کاهش محصول است، به گونه‌‌ای که ۱۰ تا ۳۰ درصد کاهش خواهیم داشت؛ البته ما می‌توان این کاهش را با چند روش جبران کرد: نخست ترویج کودهای مصرف بیولوژیک و ارگانیک به جای کودهای شیمیایی برای افزایش تولید. دوم، بالا بردن حاصلخیزی خاک که می‌توان روی بهره‌وری کار کرد.

بحث اقتصاد در حالت کنونی، بزرگترین مانع برای تولید محصولات سالم است. اقتصاد خانوار و وضعیت عمومی جامعه، به گونه‌ای است که مردم به مصرف محصولات ارزان‌تر راغبند، به این دلیل که توان خرید کمی دارند.

نوری افزود: باید از طرفی فرهنگ‌سازی شود تا مردم بدانند که محصولات سالم به رغم قیمت بالا‌تر آن، باز هم به صرفه هستند؛ آن هم نسبت به هزینه‌های درمانی که به دلیل مصرف محصولات ناسالم خواهند داشت. از سوی دیگر، باید یارانه تولید در کشاورزی را جا انداخت.



این نماینده تأکید کرد: بهترین شکل پرداخت یارانه، پرداخت یارانه به بخش کشاورزی است که باعث حمایت از تولید و مصرف کننده می‌شود، چرا که پرداخت یارانه به تولید محصولات سالم، می‌تواند کمک شایانی به تولید این محصولات کند.

نوری در پاسخ به این پرسش که دولت نهم و دهم چه کاری برای حمایت از مصرف کودهای ارگانیک و تولید محصولات سالم انجام داده است، گفت: کارهایی انجام شده است، ولی نه در حد نیاز جامعه. ترویج و تولید کودهای بیولوژیک و ارگانیک، تولید محصولات سالم و به ویژه فرهنگ مصرف محصولات سالم تا اندازه‌ای که ضرورت دارد، پرداخته نشده و بیشتر از این باید به این موضوعات توجه شود.

وی در پاسخ به این که بسیاری از کشور‌ها استفاده از کودهای شیمیایی را ممنوع کرده‌اند حال آن که در کشور ما این کود‌ها نه تنها تولید می‌شود، بلکه وارد نیز می‌شود؛ آیا جریانی وجود دارد که مانع مصرف کودهای ارگانیک باشد، آن هم به دلیل منافع مالی که از مصرف کودهای شیمیایی می‌برند، گفت: مهمترین مانع برای عزم ملی و به ویژه در بخش اجرایی برای تولید محصولات سالم، این است که برنامه ریزی دولت به دنبال تولید تناژ بیشتر محصولات است. زمانی که با تولید محصولات سالم تا ۳۰ درصد کاهش تولید داریم، این عاملی بازدارنده برای تولید خواهد بود و دولت علاقه‌ای به این موضوع ندارد که در زمان مدیریت آن‌ها تولید کاهش داشته باشد، چرا که نمی‌توانند توجیه کنند که به رغم کاهش تولید، محصولات سالم تولید شده و برای جامعه بهتر است.

نوری با بیان اینکه برخی کودهای ارگانیک، باعث افزایش تولید حتی تا دو برابر هستند گفت: یکی از راهکارهای جبران این نقیصه، استفاده از کودهای ارگانیک است که به رغم اینکه به سلامت محصول آسیب نمی‌رسانند، با حاصلخیز کردن خاک، میزان تولید را نیز بالا‌تر خواهند برد و مانع از افت تولید نیز می‌شوند.

نایب رئیس کمیسیون تولید ملی درباره راهکارهای بومی سازی این محصولات گفت: برای بومی سازی، باید انگیزه تولید را بالا برد. ما روش‌های تولیدی داریم. کشاورزان و کار‌شناسان و تکنولوژی لازم را داریم و تنها نیاز به انگیزه است. تولید کننده و مصرف کننده باید برای خرید محصول سالم انگیزه داشته باشد. انگیزه تولید کننده بستگی به اقتصادش دارد. همین که تقاضای کافی برای خرید محصولاتش باشد، تولید این نوع محصولات افزایش خواهد داشت. اما متأسفانه اقتصاد خانواده‌های ما و میزان تورم جامعه، اجازه پیشرفت و ایجاد انگیزه در کشاورزان و مصرف کنندگان را نمی‌دهد و جایی برای استفاده از محصولات سالم نخواهد بود.

عضو کمیسیون کشاورزی در پاسخ این که دولت چه کاری برای بومی سازی و حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده می‌تواند انجام دهد، گفت: نکته اصلی در استقبال نشدن از این موضوع، کاهش تولید در این روش است. اگر بتوان این مشکل را حل کرد، همه مسائل برطرف خواهد شد. نه آمار پایین خواهد آمد و نه کشاورزان خسارت خواهند دید. اگر فاصله کاهش تولید ناشی از مصرف نکردن کودهای شیمیایی برای تولید محصول سالم را پر کنیم، مشکلی برای تولید محصولات سالم وجود نخواهد داشت.

وی افزود: این فاصله برای بالا بردن بهره‌وری و ایجاد جایگزین برای کودهای شیمیایی است. چاره کار، کشاورزی ارگانیک و توجه به کشاورزی پایدار و استفاده از کودهای ارگانیک و بیولوژیک است؛ بنابراین، وظیفه اصلی و مهم دستگاه اجرایی به عنوان سیاستگذار، سرمایه گذار و مجری این است که روند تولید کودهای ارگانیگ و بیولوژیک را سرعت ببخشد و نسبت به بومی‌سازی این کود‌ها اقدام کند. بومی سازی تولید کودهای ارگانیک و افزایش تولید برای جبران استفاده نکردن از کودهای شیمیایی به تولید هر چه بیشتر محصولات سالم کمک خواهد کرد.

همچنین این نماینده گفت: مقداری از مشکلات نیز مربوط به سم است که اثرات بد آن کمتر از کودهای شیمیایی نیست. در این زمینه نیز باید به سمت روش‌های بیولوژیک رفت؛ مدیریت مزارع و تنظیم زمان کشت. حتی می‌توان مقدار مصرف سموم را نیز کاهش داد.
اشتراک گذاری
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۱۴
یک
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۴۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۵
امروزه فقط در شیر از تولید کننده تا جمع آوری کننده و فروشنده سه مرحله با افزودن آب ژاول سعی در نگهداری و جلو گیری ار دلمه شدن می کنند یکبار تولید کننده این مواد سمی را به دلخواه به آن اضافه میکند یکبار جمع آوری کننده و یکبار هم فروشنده این البته در مورد شیر های فله است که بنده اطلاع دارم .
در مورد کشاورزی کار مبارزه با علف های هرز را فقط با سم پاشی زمین توسط علف کش ها انجام میدهند به نحوی که قیبل از کشت با سم پاشی بذر کش ها سعی میکنند بذر علف های هرز را در خاک از بین ببرند بعد از کشت محصول هم با انواع سموم کشاورزی سعی میکنند بر علیه آفت های احتمالی محصول را سم پاشی کنند گاهی در مورد بعضی محصولات مانند خیار درست یکهفته یا حتی کمترقبل از عرضه به بازار این سم پاشی انجام میگیرد .در بسیاری محصولات مانند گوجه فرنگی خیار و حتی توت فرنگی این سم پاشی ها بطور متناوب صورت میگیرد متاسفانه کشاورزان هم خود به مضر بودن کارشان کاملا آگاه هستند اگر به روستا ها و سر زمین های کشت بروید بیشتر کشاورزان قسمت کوچکی را که برای مصرف سالانه خود کشت میکنند کاملا جدا کرده و از بکار بردن سموم در آن قسمت خود داری میکنند و تنها آنچه را که به بازار مصرف عرضه میکنند اینگونه مسموم می کنند !!
در مورد میوه های سر درختی و مرکبات نیز این شیوه ها متسفانه جاری است بنظر حقیر بایستی دستگاههای اندازه گیری مقدار سموم مجاز در مراکز خرید موجود باشد و همچنین بایستی نهاد هایی با دادن بر چسب ( عاری از سموم ) زمینه را برای فروش راحت و آسان و شاید اندکی گرانتر نسبت به محصولات آلوده فراهم کنند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۵
تو رو خدا کشاورزی رو سالم کنید .دولت مسئولین خدا ازتون نمیگذره
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۵
میخواستم در موردمصرف کودهای نیتراته درمحصولات غده ای مثل پیاز و سیب زمینی و غیره نظارت بیشتری صورت بگیره .چون استفاده این کودها در این محصولات دراخر دوره رشد باعث تجمع نیترات شده و خیلی خطرناک است .ویکی از عوامل سرطان دستگاه گوارش نیترات می باشد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۵۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۵
بنده شنیدم از مدفوع انسانس برای پنیر استفاده میشه برای اینکه پنیر بیشتری بدست بیاد.
عبدالجواد
|
Canada
|
۲۲:۱۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۵
قطعاً رواج مصرف كود هاى الى وزيستى كار ارزنده وبسيار مفيدى در توليد محصولات مرغوب است ولى اشكال اصلى در توليد محصول سالم را نبايد بطور مطلق و قاطعانه مصرف كود شيميايى بدانيم بلكه مصرف نا متعادل و از نوع كود نا مرغوب و داراى الاينده سرب وكادميوم ونيترات عامل مهم ميباشد مانندمصرف كود اوره بصورت خالص وبى رويه كه بصورت يارانه وارزان توزيع ميشود در حاليكه اوره در تركيب كود ماكرو يا با بوششش كوكردى ضررا نداشته ودر دنيا بوفور مصرف ميكردد وهرجه هم متخصصين وانجمن كود فرياد ميزند كسى از مسييولين به ان توجهى نكردند 
Donya
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۱۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
مصرف بي رويه كود اوره(ازت) موجب تجمع ازت در محصولات كشاورزي و سرطان زا ميباشد در حاليكه كارشناسان وتحقيقات علمي مصرف كپسول اوره را توصيه ميكنند ولي مسئولين وزارت و وزير كشاورزي به اين مهم توجهي ندارند.بديهي است اين روش باعث كاهش هزينه كشاورز و جلوگيري از تخريب محيط زيست ميشود.به اميد توجه وزير كشاورزي
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۴۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
اصلي ترين مانع توليد محصولات سالم ضعف حفظ نباتات است.شركتهاي فني ومهندسي يا بهتر بگويم كلينكيهاي گياهپزشكي كه اين آقا مي فرمايند با هدف كاهش مصرف سموم تشكيل شدهاند ولي در عمل هيچ كاره اند زيرا طبق قانون نوشته شده كشاورز ابتدا بايد به گياهپزشكيها جهت تشخيص و آفت وبيماري وتجويز نسخه مراجعه نمايد ودر صورت لزوم با در دست داشتن نسخه گياهپزشكي به فروشگاهاي سموم جهت تهيه آفت كشها مراجعه نمايد .و فروشگاهاي سموم هم مجاز نيستند طبق قانون نوشته شده بدون نسخه سم در اختيار كشاورز قرار دهند واز آنجايي كه گياهپزشكان در كنترل آفات سعي بر درمان بدون استفاده از سموم و يا تا حد امكان كاهش وبه اندازه مصرف انها مي نمايند اين امر مغايرت با منفعت فروشگاههاي سموم دارد ودر مقابل اين موضوع جبهه گيري مي كنند و سموم را بدون نسخه در اختيار كشاورز قرار مي دهند واغلب براي فروش بيشتر حداقل 2تا 3 برابر مقدار مجاز.(حتي براي آفت و بيماريهايي كه بدون استفاده از سم هم قابل كنترل است)و چون كشاورز براي تجويز نسخه بايد مبلغ ناچيزي بپردازد اغلب بر اثر كم سوادي ترجيح ميدهد مستقيم علارغم زيان مادي چندين برابر علاوه بر مخاطرات بحث سلامت مستقيم به فروشگاها مراجعه نمايد.در اينجا بحث نظارت بر فروشگاهاي سموم پيش مي ايد كه بر عهده سازمان حفظ نباتات است كه متاسفانه هيچ گونه نظارتي بر اين امر انجام نمي دهد. از انجايي كه بنده چندين سال در اين زمينه فعاليت اجرايي دارم به نظر بنده تنها وتنها راه كاهش مصرف سموم اجراي دقيق قانون فوق از طريق نظارت جدي حفظ نباتات و بالا بردن اگاهي كشاورزان از طريق فرهنگ سازي مي باشد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۱۴ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
lمهمترین مشکل اینایی که گفتین نیست. مهمترین مشکل نبود استاندارد قدرتمند و آزمایشگاههای کنترل کیفیت کودهای کشاورزی و محصولات کشاورزی است. بهترین راه برای استاندارد سازی محصولات دایر کردن ایستگاههای سیار تست سموم در مزارع و ارائه گواهی محصولات ارگانیک به کشاورزان است. البته به صورت رایگان. یعنی هر کشاورز کد ثبت شده ای داشته باشد و محصول ارائه شده در بازار با برچسب استاندارد و کد کشاورز باشد و در مقصد نیز کنترلهای رندمی از محصولات صورت بگیرد تا در صورت تخلف برخورد شود. این روندی است که در کشورهای پیشرفته صورت می گیرد. یعنی استاندارد سازی برای محصولات مختلف، ارائه گواهی استاندار به کشاورز و کنترل در مقصد محصولات
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
متاسفانه همينطوره . نبايد با بي مسئوليتي با جان مردم بازي كرد . بايد محصولات ارگانيك توليد شود و مردم حق انتخاب داشته باشند هر كس دوست دارد از محصولات ارگانيك استفاده كند و هركس براي سلامتي خود ارزش قائل نيست از محصولات شيميايي . من شخصاً‌حاضرم كمتر خريد كنم و كمتر بخورم ولي از مواد غذايي شيميايي استفاده نكنم . لطفاً‌مسئولين محترم اين حق انتخاب را به مردم بدهند . از نمايندگان محترم مجلس به عنوان يك هموطن عاجزانه درخواست ميكنم دراين زمينه كه بحث جان و مال مردم در بين است قاطعانه تصميم گيري نمايند .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
مصرف محصولات كشاورزي سالم حق مسلم ماست، چقدر در اين زمينه برنامه ريزي و سرمايه گذاري كرده ايم
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# عملیات وعده صادق 3 # جنگ ایران و اسرائیل # مذاکره ایران و آمریکا # آژانس بین المللی انرژی اتمی # حمله آمریکا به ایران
نظرسنجی
با اخراج بازرسان آژانس انرژی اتمی موافق هستید؟
الی گشت